Ziołolecznictwo

Zioła na zgagę — które są najskuteczniejsze?

Zioła na zgagę  — które są najskuteczniejsze?

Uczucie pieczenia w przełyku jest jednym z symptomów niestrawności. Jak łagodzić tę dolegliwość naturalnymi sposobami? Z pomocą przychodzi fitoterapia. Jakie zioła na zgagę warto stosować? Czytaj dalej.

Już od setek lat ludzie leczą się za pomocą ziół zebranych na łąkach i polach. Matka Natura stworzyła cały arsenał roślin, które wykazują działanie prozdrowotne i mogą z powodzeniem zastępować substancje farmakologiczne dostępne w aptekach. Część naparów ziołowych sprawdza się doskonale w łagodzeniu dolegliwości układu pokarmowego. Jakie zioła na zgagę warto wybrać? Skuteczne są m.in. korzeń prawoślazu, rumianek i szałwia lekarska? Jakie mają właściwości?

Czym jest zgaga?

Zgaga to powszechna dolegliwość pojawiająca się na ogół po bardzo obfitym posiłku. Czasami ma miejsce również po zatruciu pokarmowym. Uważa się, że zgaga jest związana z refluksem. Typowymi objawami tego schorzenia jest dokuczliwe palenie w przełyku, któremu mogą towarzyszyć palący ból w mostku, a także uczucie cofania się treści żołądkowej. Osoby, które chociaż raz w życiu doświadczyły zgagi, dobrze wiedzą, że w ustach pojawia się wówczas lekko kwaśny smak.

W warunkach fizjologicznych, u zdrowego człowieka zgaga może manifestować się od czasu do czasu, co nie jest oznaką choroby. Najczęstszą przyczyną jest przeciążenie żołądka. Wówczas, powszechnie dostępne zioła na zgagę szybko złagodzą objawy i pozwolą na nową cieszyć się jedzeniem.

Nieco inaczej jest w przypadku, gdy zgaga pojawia się przewlekle i jest długotrwała. Kiedy ma miejsce po każdym posiłku, dokucza również w nocy, a towarzyszą jej kaszel i odbijanie, to znak, aby udać się na wizytę do lekarza.

Zgaga często pojawia się u kobiet w ciąży, zwłaszcza w ostatnim trymestrze. Jest to związane z produkcją estrogenu i progesteronu, które znacznie osłabiają mięśnie budujące przewód pokarmowy. Dochodzi do zwiększonej kurczliwości mięśniówki, a to z kolei powoduje wydostawanie się kwasu żołądkowego.

Skąd bierze się zgaga?

Objawy zgagi spowodowane są przez produkcję zbyt dużej ilości kwasu w żołądku. Zjawisko to ma najczęściej miejsce po spożyciu tłustych i ciężkostrawnych posiłków, w tym wysokoprzetworzonych dań typu fast-food i słodyczy. Szkodliwie na delikatną błonę śluzową żołądka działa kawa, czarna herbata, a także sztuczne barwniki i konserwanty obecne w produktach spożywczych.

Innymi przyczynami zgagi mogą być:

  • przewlekły stres,
  • ostre przyprawy,
  • przyjmowanie niektórych substancji farmakologicznych,
  • używki,
  • kwaśne potrawy w diecie.

Zioła na zgagę — korzeń prawoślazu lekarskiego

Prawoślaz lekarski (łac. Althaea officinalis) to przede wszystkim dobre źródło flawonoidów, związków śluzowych, soli mineralnych, witamin, asparaginy i betainy. Zastosowanie tego zioła w medycynie ludowej jest bardzo szerokie. Na szczególną uwagę zasługuje jednak jego wpływ na trawienie. Surowiec ten działa osłonowo na błony śluzowe układu pokarmowego, co wzmacnia go i chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Ponadto korzeń prawoślazu ma działanie przeciwzapalne, a także łagodzi objawy związane z nieżytem żołądka i dolegliwościami ze strony dwunastnicy. Nie zaleca się stosować tego zioła na zgagę zbyt długo. Może on doprowadzić do pogorszenia wchłanialności substancji odżywczych z diety, ze względu na wzmocnienie bariery śluzowej.

Warto podkreślić, że prawoślaz lekarski jest bardzo dobrze tolerowany przez organizm i bardzo rzadko powoduje skutki uboczne. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny jednak przed jego spożyciem skontaktować się z lekarzem.

Zioła na zgagę — siemię lniane

Siemię lniane (łac. Lini semen) najczęściej stosowane jest na problemy trawienie w postaci kisielu. W sklepach zielarskich i aptekach dostępne jest w postaci ziaren lub zmielonego proszku. W obu tych przypadkach, surowiec należy zalać szklanką ciepłej wody i pozostawić na noc. Siemię wówczas pęcznieje i przybiera postać klejącej galaretki.

W skład siemienia lnianego wchodzą m.in. błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, kwas foliowy, mikro- i makroelementy. Po wypiciu siemię tworzy cienką warstwę ochronną na powierzchni przełyku i żołądka. Pozwala to na ochronę tych elementów układu pokarmowego.

Siemię lniane jest polecane przede wszystkim na refluks. Dodatkową zaletą ze stosowania surowca jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a także zmniejszenie apetytu (błonnik w połączeniu z wodą pęcznieją w żołądku).

Zioła na zgagę — rumianek pospolity

Rumianek pospolity (łac. Matricaria chamomilla L) to cenna roślina, która ze względu na swoje łagodne działanie może być stosowana nawet u niemowląt. Suszone koszyczki rumianku mogą okazać się pomocne w przypadku zgagi. Herbatka działa rozkurczowo i łagodząco. Przyspiesza procesy trawienne, reguluje wydzielanie żółci, a także uspokaja.

Zioła na zgagę — szałwia lekarska

Szałwia lekarska (łac. Salvia officinalis) nie tylko pięknie kwitnie, ale także wykazuje wiele właściwości wspomagających organizm. Była stosowana już przez nasze babcie do łagodzenia stanów zapalnych błon śluzowych, objawów zgagi i wzdęć. W skład szałwii lekarskiej wchodzą m.in. garbniki, flawonoidy, kamfora, pinen i borneol.

Co więcej, zioło to zmniejsza potliwość i hamuję laktacje u kobiet karmiących piersią.

Zioła na zgagę — melisa lekarska

Melisa lekarska (łac. Melissa officinalis) to popularne zioło, które kojarzone jest głównie z łagodzeniem napięć nerwowych i stresu. Jak się okazuje, roślina ta ma także inne, cenne właściwości. Jest źródłem aromatycznego oleju eterycznego w skład którego wchodzi m.in. cytral, alfa-pinen, beta-pinen i geraniol.

Napar z suszonej melisy jest korzystny dla napięcia mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Zmniejsza ich kurczliwość, co zabezpiecza ścianki żołądka przed nadmiernym wydzielaniem się soków trawiennych.

Inne zioła na zgagę to m.in.:

  • mięta pieprzowa,
  • nagietek,
  • babka lancetowata,
  • tatarak,
  • kminek,
  • lukrecja,
  • koper włoski.

Zioła na zgagę mogą pomóc w walce z dotkliwymi objawami zaburzeń układu trawiennego. To bezpieczne i skuteczne remedium na uczucie nieprzyjemnego pieczenia w przewodzie pokarmowym. Warto jednak pamiętać o tym, że to ciężkostrawne posiłki i zła dieta są najczęstszą przyczyną tych problemów. W związku z tym znacznie lepiej jest wprowadzić modyfikację do codziennego menu i baczniej przyglądać się temu, co codziennie ląduje na naszych talerzach. Pozwoli to uniknąć zgagi w przyszłości.


Zobacz też:
Archiwum: listopad 2023