Podwyższony poziom cholesterolu może prowadzić do wielu poważnych konsekwencji. Jaki jest odpowiedni poziom lipidów we krwi? Jak obniżyć stężenie cholesterolu? Poznaj skuteczne i bezpieczne zioła na cholesterol, które będą wsparciem dla farmakoterapii!
Cholesterol jest związkiem tłuszczowym, który łączy się z białkami. We krwi występuje pod postacią różnych frakcji. Część z nich jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania. Jednak podwyższony poziom LDL, czyli frakcji lipoprotein o niskiej gęstości może prowadzić do licznych powikłań. Stężenie cholesterolu w dużej mierze zależy od stylu życia. Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta może uchronić przed nieprawidłowościami związanymi z poziomem lipidów we krwi. W artykule przedstawimy skuteczne sposoby na zaburzenia metabolizmu lipidów. Sprawdź, jakie zioła na cholesterol pomogą obniżyć jego poziom!
Lipidy we krwi – różne frakcje cholesterolu i trójglicerydy
Lipidy są substancjami tłuszczowymi potrzebnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego człowieka. W ich skład wchodzą różne frakcje cholesterolu oraz trójglicerydy. Są wytwarzane w wątrobie oraz dostarczane wraz z pożywieniem. Prawidłowy profil lipidowy jest niezwykle ważny. Zaburzenia stężenia poszczególnych lipidów są zauważalne u coraz większej części populacji. Wynika to głównie z niewłaściwego stylu życia. Długotrwale utrzymujące się nieprawidłowości mogą być podłożeniem wielu chorób. Aby zapobiec groźnym schorzeniom, warto wprowadzić do codziennego menu prozdrowotne produkty.
Czym jest cholesterol?
Cholesterol jest składnikiem budulcowym błon komórkowych. Bierze udział w przekazywaniu sygnałów w układzie nerwowym. Jest niezbędny do produkcji wielki istotnych substancji w organizmie, takich jak:
- kwasy żółciowe;
- hormony steroidowe;
- witamina D3.
Cholesterol występuje we krwi w różnych frakcjach. Wyróżniamy cholesterol w postaci wolnej oraz związanej z białkami jako lipoproteiny:
- HDL – lipoproteiny o wysokiej gęstości (tak zwany cholesterol dobry);
- LDL – lipoproteiny o małej gęstości (zły cholesterol);
- VLDL – lipoproteiny o bardzo małej gęstości;
- IDL – lipoproteiny o pośredniej gęstości;
- chylomikrony – największe lipoproteiny osocza.
Prawidłowy poziom cholesterolu we krwi
Stan, w którym występuje podniesienie stężenia lipidów jest uciążliwy dla ludzkiego organizmu. Ocenę gospodarki lipidowej określa się poprzez badanie zwane profilem lipidowym, panelem lipidowym lub lipidogramem. Oznacza się w nim poziom:
- cholesterolu całkowitego;
- cholesterolu LDL;
- cholesterolu HDL;
- trójglicerydów.
Parametry lipidowe zawsze należy oceniać na podstawie poziomu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, chorób towarzyszących, innych czynników oraz płci i wieku.
Normy poziomu cholesterolu i trójglicerydów
Normy stężenia zależą od podanych wyżej czynników oraz rodzaju badanej frakcji. Mogą również różnić się w zależności od laboratorium oraz urządzenia, którym przeprowadzono badanie. Zgodnie z wytycznymi Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego normy przedstawiają się następująco dla:
- cholesterol całkowity: od 155 mg/dl (4 mmol/l) do 190 mg/dl (5 mmol/l);
- cholesterol HDL: minimum 40 mg/dl (1 mmol/l) u mężczyzn oraz co najmniej 45 mg/dl (1.2 mmol/l) u kobiet;
- cholesterol LDL: poniżej 115 mg/dl u osób bez obciążeń chorobami serca, poniżej 100 mg/dl u pacjentów z cukrzycą bez powikłań narządowych oraz poniżej 70 mg/dl u osób z chorobami sercowo-naczyniowymi lub przewlekłą chorobą nerek;
- trójglicerydy: poniżej 150 mg/dl (1.7 mmol/l).
Czy podwyższony poziom cholesterolu jest groźny?
Stan podwyższonego poziomu złego cholesterolu (LDL) nazywany jest hipercholesterolemią. To bardzo groźne i podstępne schorzenie. W początkowej fazie nie wywołuje żadnych objawów i nie powoduje bólu. Wzrost cholesterolu LDL we krwi sprawia, że organizm nie jest w stanie go w pełni wykorzystać. Jego nadmiar odkładany jest więc w ścianach naczyń krwionośnych w postaci blaszki miażdżycowej. Długotrwała hipercholesterolemia może być przyczyną licznych groźnych chorób i stanów zagrażających życiu, m.in.:
- niewydolności serca;
- miażdżycy tętnic;
- niewydolności krążeniowej;
- chorób tętnic obwodowych;
- zawału serca;
- udaru mózgu;
- niewydolności nerek.
Czynniki zwiększające ryzyko hipercholesterolemii
Istnieją pewne czynniki, które mogą powodować wzrost poziomu cholesterolu. Wśród najczęściej wymienianych przez lekarzy przyczyn wyróżniamy:
- otyłość (BMI ponad 30);
- palenie papierosów;
- nadmierne spożywanie alkoholu;
- nadciśnienie tętnicze;
- otyłość brzuszna (często spotykana przy insulinooporności);
- cukrzyca;
- obciążenia genetyczne;
- niska aktywność fizyczna;
- nieprawidłowy styl życia;
- nieodpowiednia dieta.
Ryzykiem podwyższonego złego cholesterolu obarczone są również osoby po 55. roku życia, dlatego powinny wykonywać panel lipidowy co 1-2 lata.
Jak obniżyć poziom cholesterolu we krwi?
Podstawą leczenia jest zmiana stylu życia. Bardzo ważne jest wprowadzenie do diety produktów obniżających poziom cholesterolu we krwi. Warto także wprowadzić umiarkowaną, ale regularną aktywność fizyczną. Lekarz prowadzący może również przepisać leki na receptę (statyny). Ich działanie polega na obniżeniu poziomu LDL i trójglicerydów. Doskonale sprawdzają się także preparatu zawierające monakolinę i fitosterole. Fitosterole powodują zmniejszenie wchłaniania się cholesteroli w jelitach, dzięki czemu wykazują też działanie polegające na obniżeniu stężenia frakcji LDL i trójglicerydów. Obiecująca jest także suplementacja kwasów omega-3.
Zioła na cholesterol – co warto stosować?
Istnieje mnóstwo prozdrowotnych substancji, które mogą być doskonałym uzupełnieniem terapii farmakologicznej. Są przeznaczone dla osób zarówno w początkowym stadium hipercholesterolemii, jak i z wysokim stopniem zaawansowania schorzenia. Sprawdzą się także w ramach profilaktyki dla osób obciążonych genetycznie. Zioła na cholesterol są stosowane już od wielu lat, a ich działanie jest potwierdzone. Wykazują pozytywny wpływ na układ krążenia, wspierają funkcjonowanie układu trawiennego i regulują pracę wątroby. Większość z ziół zawiera przeciwutleniacze, dzięki czemu działają też przeciwzapalnie.
Skuteczne zioła obniżające cholesterol
Ziołolecznictwo jest wykorzystywane przy wielu schorzeniach. Naturalne produkty efektywnie wspierają funkcjonowanie całego organizmu. Do najczęściej stosowanych roślin i ziół na cholesterol należą:
- karczoch zwyczajny;
- kozieradka pospolita;
- lucerna siewna;
- imbir;
- ostropest plamisty;
- czosnek pospolity;
- len zwyczajny;
- czerwony ryż;
- czarnuszka siewna;
- cykoria;
- mniszek lekarski;
- babka płesznik;
- zielona herbata.
Naturalne produkty można stosować w formie herbatek ziołowych lub suplementów diety.
Jak obniżyć cholesterol? Ostropest plamisty
W obniżaniu cholesterolu w organizmie prym wiedzie ostropest plamisty. Wspiera pracę i regenerację wątroby, pomaga usunąć nadmiar cholesterolu oraz wspomaga utrzymanie odpowiedniego stężenia lipidów i glukozy we krwi. Co więcej, ostropest znacznie spowalnia rozwój blaszek miażdżycowych i dba o prawidłowy poziom cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu). Roślina jest bogatym źródłem flawonolignanów (sylimaryny). Substancja ta chroni wątrobę przed uszkodzeniami oraz działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie oraz oczyszczająco. Aby zapobiec degradacji związków czynnych, ostropestu nie należy zalewać wrzątkiem.
Wysoki cholesterol – kozieradka pospolita
Kozieradka wykazuje korzystne właściwości wspierające gospodarkę lipidową. Obniża poziom całkowitego cholesterolu, LDL, VLDL oraz trójglicerydów. Działa także żółciopędnie, żółciotwórczo i przeciwzapalnie. Za doskonałe działanie odpowiada zawartość flawonoidów, izoflawonów i saponin. Saponiny są rozkładane w przewodzie pokarmowym do sapogenin, dzięki czemu metabolizm cholesterolu zostaje nasilony i przyspieszony. W efekcie dochodzi do obniżenia złego cholesterolu i podwyższenia frakcji HDL.
Rośliny, które pomogą obniżyć cholesterol – karczoch, imbir i czarnuszka
Często wykorzystywanymi roślinami są również karczoch, imbir i czarnuszka siewna:
- karczoch – wykazuje działanie antyoksydacyjne, hamuje wątrobową syntezę cholesterolu oraz obniża poziom trójglicerydów. Wszystko za sprawą obecności polifenoli – zawiera cynarynę i luteolinę;
- imbir – stymuluje układ odpornościowy i przyspiesza krążenie krwi. Nalewki lub napary ze świeżego korzenia imbiru skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi;
- czarnuszka siewna – zawiera tłuszcze roślinne omega-3 oraz fitosterole, dzięki czemu zmniejsza poziom złego cholesterolu i poprawia profil lipidowy we krwi.
Domowe sposoby na obniżenie cholesterolu – dieta
Gdy poziom cholesterolu LDL we krwi wzrasta, bardzo ważna jest zmiana diety. Warto spożywać przede wszystkim pokarmy bogate w błonnik, takie jak:
- ciemne pieczywo;
- płatki owsiane;
- otręby;
- surowe warzywa i owoce;
- oleje roślinne.
Do diety warto wprowadzić również czosnek, który obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu. Składnikiem prozdrowotnym jest również siemię lniane, które jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz witaminy E .
Choć cholesterol jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jego nadmiar w organizmie może być bardzo niebezpieczny. Konsekwencjami zwiększonego poziomy frakcji LDL mogą być choroby układu krążenia i serca. Aby zapobiec powikłaniom, warto regularnie badać panel lipidowy i pilnować diety oraz stylu życia. Zioła na cholesterol mogą skutecznie wesprzeć leczenie hipercholesterolemii.
Zobacz też:
- Zioła na obniżenie cukru – co warto stosować przy cukrzycy? Poznaj zioła na cukrzycę obniżające poziom cukru we krwi!
- Tętnice — budowa, rodzaje, choroby
- Zioła na oczyszczenie organizmu — zestawienie
- Podstawowe badania krwi – jakie warto robić regularnie? Sprawdź, jakie choroby mogą wykryć
- Bazofile obniżone czy podwyższone? Jaka jest norma?
- Zioła na obniżenie potasu – jak leczyć hiperkalemię?
- Co obniża ciśnienie krwi? Sprawdź, czym jest nadciśnienie tętnicze i poznaj domowe sposoby na obniżenie ciśnienia krwi!
- Zioła na obniżenie ciśnienia krwi – nadciśnienie tętnicze. Jakie zioła obniżające ciśnienie warto stosować? Sprawdźmy to!