Niedobory

Niedobór witaminy K – czy brak tej witaminy może być niebezpieczny? Poznaj potrzeby swojego organizmu

Niedobór witaminy K – czy brak tej witaminy może być niebezpieczny? Poznaj potrzeby swojego organizmu

„Witamina K” to określenie, które obejmuje właściwie całą grupę różnych organicznych związków chemicznych. Mają one ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wykazują działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Oprócz tego korzystnie wpływają na układ kostny i sercowo-naczyniowy. Co się dzieje, gdy ich zabraknie? Niedobór witaminy K negatywnie odbija się na procesie krzepnięcia krwi. Może też powodować różne schorzenia. Sprawdź, jakie są objawy braku tej witaminy!

Witamina K – właściwości i skutki nadmiernego stosowania

Witamina K uczestniczy w wielu ważnych procesach, które codziennie zachodzą w twoim ciele. To związek rozpuszczalny w tłuszczach, co oznacza, że najlepiej spożywać go wraz ze zdrowymi tłuszczami. Witamina K znajduje się w zielonych warzywach – wystarczy więc dodać do ulubionej sałatki zdrowy olej tłoczony na zimno.

Korzystny wpływ witaminy K na organizm

Ta witamina zapewnia m.in.:

  • sprawną syntezę osoczowych czynników krzepnięcia krwi i białka protrombiny;
  • prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego;
  • działanie przeciwkrwotoczne;
  • wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych – zapobieganie ich zwapnieniu i pękaniu;
  • utrzymywanie równowagi wapniowej i wzmacnianie kości;
  • spowolnienie rozwoju chorób nowotworowych – pomaga zatrzymać wzrost i niszczyć komórki nowotworowe;
  • korzystne działanie na cerę naczynkową;
  • redukcję zaczerwienień na skórze i ogólną poprawę jej kolorytu.

Czym grozi wchłanianie zbyt dużej ilości witaminy K?

Istotne jest zachowanie prawidłowej równowagi w poziomie witaminy K. Niedobór i nadmiar mogą bowiem zaszkodzić. Dobrą wiadomością jest jednak to, że zarówno do jej niedoborów, jak i przedawkowania dochodzi stosunkowo rzadko. Mimo to należy uważać na przesadnie duże ilości tej witaminy w diecie. Jej nadmiar może doprowadzić do:

  • uczucia gorąca;
  • bólów serca;
  • nadmiernej potliwości;
  • zaburzeń funkcjonowania wątroby i bólu tego narządu;
  • nieprawidłowy wzrost i rozwój u niemowląt.

O przyczynach i konsekwencjach niedoboru witaminy K dowiesz się więcej poniżej.

Co powoduje niedobór witaminy K?

Niedobór witaminy K jest dość rzadką przypadłością. Substancja ta jest dość powszechna w pożywieniu. Co więcej, mikroflora jelitowa syntezuje witaminę K2 w wystarczających ilościach, aby pokryć dobowe zapotrzebowanie. Ta forma witaminy jest w 100% przyswajalna przez organizm. Resztę z łatwością uzupełni witamina K1 dostarczana wraz z pożywieniem. 

Najczęstsze przyczyny niedoboru witaminy K

Co powoduje niedobór witaminy K? 

  1. Może się on pojawiać przy poważnych chorobach jelit i wątroby. 
  2. Zaburzenie gospodarki witaminowej może być związane ze stosowaniem niektórych antybiotyków. Do niedoboru mogą się przyczyniać również leki przeciwzakrzepowe, przeciwdrgawkowe i pochodne kwasu salicylowego.
  3. Osoby cierpiące na celiakię, mukowiscydozę bądź przewlekłe zapalenie trzustki także mogą mieć większe zapotrzebowanie na ten składnik. 
  4. Niedobór witaminy K może pojawić się też po niektórych operacjach. 
  5. Oczywistym powodem jest też niedożywienie i dieta wyjątkowo uboga w zielone warzywa.

Niedobór witaminy K – objawy

Brak witaminy K w organizmie powoduje, że proces krzepnięcia krwi staje się zaburzony. Długotrwałe niedobory mają poważne konsekwencje, które odbijają się szczególnie na krwi i kościach. Jak rozpoznać braki tego cennego składnika? Do początkowych objawów niedoboru witaminy K należą:

  • nietypowo obfite miesiączkowanie u kobiet;
  • krwiomocz;
  • wydłużony czas krzepnięcia krwi;
  • krwawienie z błon śluzowych – może pojawić się krwotok z nosa lub z układu pokarmowego;
  • większa skłonność do pojawiania się siniaków na skórze;
  • rozwolnienie;
  • zwiększona podatność na powstawanie infekcji bakteryjnych;
  • wylewy krwi do narządów.

Jeżeli niedobór witaminy K jest stanem przewlekłym, może doprowadzić do powstania osteoporozym niedokrwistości żółtaczki lub zwapnienia naczyń krwionośnych.

Jak uzupełniać brak witaminy K?

Prawdopodobnie nie musisz obawiać się niedoborów witaminy K. Jeśli jednak zauważasz u siebie któreś z powyższych niepokojących objawów, nie lekceważ ich. Przed wdrożeniem dodatkowej suplementacji udaj się na laboratoryjne badania krwi. Otrzymasz jasne informacje na temat zawartości witamin i minerałów w swoim organizmie. Lekarz pomoże ci też ustalić, które z tych substancji powinieneś suplementować.

W jakich owocach i warzywach znajdziesz witaminę K?

Zaniżony poziom lub niedobór witaminy K możesz skutecznie uzupełnić naturalnymi produktami. Tę witaminę znajdziesz przede wszystkim w warzywach zielonych, a także w niektórych innych owocach i roślinach. Znakomitym źródłem są:

  • szpinak;
  • brokuły;
  • jarmuż;
  • brukselka;
  • sałata rzymska i lodowa;
  • rukola;
  • roszponka;
  • szparagi;
  • kapusta włoska;
  • natka pietruszki;
  • seler naciowy;
  • botwinka;
  • awokado;
  • ogórki świeże;
  • cukinia;
  • bób;
  • groszek.

Jakie jeszcze produkty zawierają tę witaminę?

Nieco mniejsze ilości witaminy K znajdują się w:

  • truskawkach;
  • brzoskwiniach;
  • kalafiorze;
  • rzepie;
  • ziemniakach;
  • marchwii;
  • karczochach;
  • orzechach;
  • daktylach;
  • oleju sojowym;
  • kaszy bulgur;
  • topinamburze;
  • produktach zbożowych.

Witamina K obecna jest też w niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego – choć w znacznie mniejszych ilościach. Zawierają ją:

  • wątróbka wołowa;
  • jajka kurze;
  • mleko i jego przetwory.

Co robić, gdy włączenie tych produktów do diety nie pomaga?

Stosując się do zdrowej, zrównoważonej diety z pewnością zapewnisz sobie wystarczającą dzienną ilość opisywanej witaminy. Jeżeli natomiast to nie wystarcza i nadal pojawia się u ciebie niedobór witaminy K – skontaktuj się z lekarzem. Być może cierpisz na jakąś chorobę, która uniemożliwia jej prawidłowe wchłanianie lub syntezę. Taki stan wymaga specjalistycznego leczenia.

Niedobór witaminy K negatywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy oraz na gospodarkę wapniową i stan kości. Na szczęście taki stan jest dość rzadko spotykanym zjawiskiem. Witamina K1 to związek syntezowany w jelitach, natomiast witamina K2 znajduje się w wielu popularnych produktach spożywczych – szczególnie w zielonych warzywach. Jeśli zauważyłeś u siebie objawy braku witaminy K – udaj się na laboratoryjne badanie krwi. Być może potrzebujesz suplementacji lub leczenia.


Zobacz też:
Archiwum: kwiecień 2024