„Witamina K” to określenie, które obejmuje właściwie całą grupę różnych organicznych związków chemicznych. Mają one ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wykazują działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Oprócz tego korzystnie wpływają na układ kostny i sercowo-naczyniowy. Co się dzieje, gdy ich zabraknie? Niedobór witaminy K negatywnie odbija się na procesie krzepnięcia krwi. Może też powodować różne schorzenia. Sprawdź, jakie są objawy braku tej witaminy!
Witamina K – właściwości i skutki nadmiernego stosowania
Witamina K uczestniczy w wielu ważnych procesach, które codziennie zachodzą w twoim ciele. To związek rozpuszczalny w tłuszczach, co oznacza, że najlepiej spożywać go wraz ze zdrowymi tłuszczami. Witamina K znajduje się w zielonych warzywach – wystarczy więc dodać do ulubionej sałatki zdrowy olej tłoczony na zimno.
Korzystny wpływ witaminy K na organizm
Ta witamina zapewnia m.in.:
- sprawną syntezę osoczowych czynników krzepnięcia krwi i białka protrombiny;
 - prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego;
 - działanie przeciwkrwotoczne;
 - wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych – zapobieganie ich zwapnieniu i pękaniu;
 - utrzymywanie równowagi wapniowej i wzmacnianie kości;
 - spowolnienie rozwoju chorób nowotworowych – pomaga zatrzymać wzrost i niszczyć komórki nowotworowe;
 - korzystne działanie na cerę naczynkową;
 - redukcję zaczerwienień na skórze i ogólną poprawę jej kolorytu.
 
Czym grozi wchłanianie zbyt dużej ilości witaminy K?
Istotne jest zachowanie prawidłowej równowagi w poziomie witaminy K. Niedobór i nadmiar mogą bowiem zaszkodzić. Dobrą wiadomością jest jednak to, że zarówno do jej niedoborów, jak i przedawkowania dochodzi stosunkowo rzadko. Mimo to należy uważać na przesadnie duże ilości tej witaminy w diecie. Jej nadmiar może doprowadzić do:
- uczucia gorąca;
 - bólów serca;
 - nadmiernej potliwości;
 - zaburzeń funkcjonowania wątroby i bólu tego narządu;
 - nieprawidłowy wzrost i rozwój u niemowląt.
 
O przyczynach i konsekwencjach niedoboru witaminy K dowiesz się więcej poniżej.
Co powoduje niedobór witaminy K?
Niedobór witaminy K jest dość rzadką przypadłością. Substancja ta jest dość powszechna w pożywieniu. Co więcej, mikroflora jelitowa syntezuje witaminę K2 w wystarczających ilościach, aby pokryć dobowe zapotrzebowanie. Ta forma witaminy jest w 100% przyswajalna przez organizm. Resztę z łatwością uzupełni witamina K1 dostarczana wraz z pożywieniem.
Najczęstsze przyczyny niedoboru witaminy K
Co powoduje niedobór witaminy K?
- Może się on pojawiać przy poważnych chorobach jelit i wątroby.
 - Zaburzenie gospodarki witaminowej może być związane ze stosowaniem niektórych antybiotyków. Do niedoboru mogą się przyczyniać również leki przeciwzakrzepowe, przeciwdrgawkowe i pochodne kwasu salicylowego.
 - Osoby cierpiące na celiakię, mukowiscydozę bądź przewlekłe zapalenie trzustki także mogą mieć większe zapotrzebowanie na ten składnik.
 - Niedobór witaminy K może pojawić się też po niektórych operacjach.
 - Oczywistym powodem jest też niedożywienie i dieta wyjątkowo uboga w zielone warzywa.
 
Niedobór witaminy K – objawy
Brak witaminy K w organizmie powoduje, że proces krzepnięcia krwi staje się zaburzony. Długotrwałe niedobory mają poważne konsekwencje, które odbijają się szczególnie na krwi i kościach. Jak rozpoznać braki tego cennego składnika? Do początkowych objawów niedoboru witaminy K należą:
- nietypowo obfite miesiączkowanie u kobiet;
 - krwiomocz;
 - wydłużony czas krzepnięcia krwi;
 - krwawienie z błon śluzowych – może pojawić się krwotok z nosa lub z układu pokarmowego;
 - większa skłonność do pojawiania się siniaków na skórze;
 - rozwolnienie;
 - zwiększona podatność na powstawanie infekcji bakteryjnych;
 - wylewy krwi do narządów.
 
Jeżeli niedobór witaminy K jest stanem przewlekłym, może doprowadzić do powstania osteoporozym niedokrwistości żółtaczki lub zwapnienia naczyń krwionośnych.
Jak uzupełniać brak witaminy K?
Prawdopodobnie nie musisz obawiać się niedoborów witaminy K. Jeśli jednak zauważasz u siebie któreś z powyższych niepokojących objawów, nie lekceważ ich. Przed wdrożeniem dodatkowej suplementacji udaj się na laboratoryjne badania krwi. Otrzymasz jasne informacje na temat zawartości witamin i minerałów w swoim organizmie. Lekarz pomoże ci też ustalić, które z tych substancji powinieneś suplementować.
W jakich owocach i warzywach znajdziesz witaminę K?
Zaniżony poziom lub niedobór witaminy K możesz skutecznie uzupełnić naturalnymi produktami. Tę witaminę znajdziesz przede wszystkim w warzywach zielonych, a także w niektórych innych owocach i roślinach. Znakomitym źródłem są:
- szpinak;
 - brokuły;
 - jarmuż;
 - brukselka;
 - sałata rzymska i lodowa;
 - rukola;
 - roszponka;
 - szparagi;
 - kapusta włoska;
 - natka pietruszki;
 - seler naciowy;
 - botwinka;
 - awokado;
 - ogórki świeże;
 - cukinia;
 - bób;
 - groszek.
 
Jakie jeszcze produkty zawierają tę witaminę?
Nieco mniejsze ilości witaminy K znajdują się w:
- truskawkach;
 - brzoskwiniach;
 - kalafiorze;
 - rzepie;
 - ziemniakach;
 - marchwii;
 - karczochach;
 - orzechach;
 - daktylach;
 - oleju sojowym;
 - kaszy bulgur;
 - topinamburze;
 - produktach zbożowych.
 
Witamina K obecna jest też w niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego – choć w znacznie mniejszych ilościach. Zawierają ją:
- wątróbka wołowa;
 - jajka kurze;
 - mleko i jego przetwory.
 
Co robić, gdy włączenie tych produktów do diety nie pomaga?
Stosując się do zdrowej, zrównoważonej diety z pewnością zapewnisz sobie wystarczającą dzienną ilość opisywanej witaminy. Jeżeli natomiast to nie wystarcza i nadal pojawia się u ciebie niedobór witaminy K – skontaktuj się z lekarzem. Być może cierpisz na jakąś chorobę, która uniemożliwia jej prawidłowe wchłanianie lub syntezę. Taki stan wymaga specjalistycznego leczenia.
Niedobór witaminy K negatywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy oraz na gospodarkę wapniową i stan kości. Na szczęście taki stan jest dość rzadko spotykanym zjawiskiem. Witamina K1 to związek syntezowany w jelitach, natomiast witamina K2 znajduje się w wielu popularnych produktach spożywczych – szczególnie w zielonych warzywach. Jeśli zauważyłeś u siebie objawy braku witaminy K – udaj się na laboratoryjne badanie krwi. Być może potrzebujesz suplementacji lub leczenia.
Zobacz też:
- Właściwości „witaminy młodości” – niedobór witaminy E i jego skutki dla twojej skóry i reszty organizmu
 - Niedobór witaminy B – objawy. Jakie produkty muszą znaleźć się w twojej diecie, by uniknąć skutków jej braku?
 - Niedobór witaminy D w organizmie. Czy suplementacja ma sens?
 - Niedobór witaminy C – objawy, skutki i uzupełnianie. W jakich produktach znajduje się ta kluczowa witamina?
 - Niedobór biotyny – objawy i konsekwencje. Zadbaj o odpowiedni poziom tej witaminy i ciesz się swoim naturalnym pięknem
 - Niedobór witaminy A – co zawdzięczasz tej „witaminie piękna” i czym grozi jej brak? Sprawdź, jak ją uzupełniać!
 - Kwas foliowy – niedobór i jego konsekwencje. Dawkowanie i działanie witaminy B9
 - Dieta dla zdrowych oczu. Czyli jaka?
 
