Być może siarka nie kojarzy się z typowymi składnikami niezbędnymi dla ludzkiego organizmu. W umysłach wielu ludzi to przede wszystkim intensywny zapach, składnik lawy wulkanicznej, prochu strzelniczego i zapałek. Jednakże niedobór siarki w organizmie może mieć poważne konsekwencje. Ten pierwiastek wspiera kondycję skóry, a także zdrowe i sprawność stawów. Jak rozpoznać i uzupełniać jego brak w swoim organizmie?
Właściwości siarki
Siarka (pierwiastek o skrócie S) posiada intensywną, żółtą barwę. W stanie naturalnym występuje najczęściej jako gaz, w stanie wolnym lub jako składnik związków chemicznych. Ta łatwopalna substancja jest też ważnym makroelementem, który usprawnia działanie ciała człowieka. W twoim organizmie jest jej co prawda niewiele – lecz znajduje się w niezliczonych ilościach komórek. Niedobory siarki zaburzają działanie całego organizmu.
Pierwiastek ten:
- bierze udział w reakcji utleniania i redukcji;
- stabilizuje cząsteczki białka i kontroluje stopień przepuszczalności błon komórkowych.
Organiczna forma siarki wykorzystywana jest też jako środek przeciwbólowy. Działa skutecznie na stany zapalne oraz bóle po przeciążeniach i treningach.
Lecznicze działanie siarki
Niedobór siarki negatywnie wpływa na chrząstki stawowe. Pierwiastek ten pomaga utrzymać elastyczność i prawidłowe działanie stawów. Kąpiele siarkowe okazują się bardzo skuteczne jako metoda łagodzenia różnych urazów oraz chorób reumatycznych i zwyrodnieniowych.
Siarka wykazuje też działanie oksydacyjne, przeciwzapalne i immunomodulujące. Uczestniczy w syntezie kolagenu oraz wytwarzaniu wielu różnych enzymów. Z tych powodów często wykorzystuje się ją w lecznictwie. Terapia siarką może odbywać się poprzez picie wód mineralnych, suplementację lub kąpiele.
Siarka dla twojego piękna
Siarka jest też niezwykle wartościowa dla utrzymania piękna skóry, włosów i paznokci. W dużym stopniu przyczynia się do regeneracji uszkodzonego naskórka. Spowalnia też procesy starzenia się skóry. Często dodaje się ją do kosmetyków, ponieważ zawiera właściwości antybakteryjne i lecznicze.
Siarka – stężenie i występowanie
Szacuje się, że w ciele zdrowego, dorosłego człowieka znajduje się około 150 mg siarki. Obecna jest ona głównie w skórze, ściankach naczyń krwionośnych i chrząstkach. Wchodzi w skład niektórych aminokwasów i innych związków biologicznych. Jest ona wydalana wraz z moczem – nie odkłada się w organizmie. Jej nadmiar i zatrzymanie siarczanów może mieć dość nieprzyjemne skutki.
Jaka jest najlepiej przyswajalna postać siarki?
Siarka wchłaniana jest do krwiobiegu z białek (aminokwasów siarkowych) bądź ze związków z żelazem. Najlepiej przyswajalną postacią siarki jest tzw. MSM. Substancję tę zawierają, chociażby:
- kukurydza;
- pomidory;
- lucerna;
- herbata;
- kawa.
Niedobór siarki – objawy
Gdy dieta nie dostarcza ci wystarczających ilości tego składnika, może dojść do niedoboru siarki. Takie konsekwencje mogą być zauważalne wśród osób często spożywających wysoko przetworzony pokarm. Jak rozpoznać, że w twojej diecie jest za mało siarki? Bacznie obserwuj swoje ciało i wyszukuj potencjalnie niebezpiecznych, nietypowych dolegliwości.
Objawy niedoborów siarki obejmują:
- wypadanie włosów;
- większą łamliwość paznokci;
- gorszą jędrność skóry;
- częste przetłuszczanie się włosów;
- przetłuszczanie się skóry;
- nietypowe wahania nastroju;
- uczucie lęku i niepokoju;
- schorzenia skórne, takie jak – łuszczyca, trądzik, łupież, egzema.
Jak uzupełnić niedobór siarki w organizmie?
Możesz skutecznie uzupełnić niedobór siarki, uważnie komponując swoją dietę. Powinna ona zawierać takie produkty jak:
- jajka;
- mleko;
- awokado;
- mięso;
- ziemniaki;
- fasolę;
- soję;
- pełnoziarniste produkty zbożowe;
- cebulę;
- chrzan;
- kapustę;
- czosnek;
- kalafior;
- sałatę;
- seler;
- rzeżuchę.
Pamiętaj, że niezwykle ważna jest przy tym świeżość i jakość spożywanych produktów. Im bardziej przetworzone dania, tym mniejsza w nich zawartość siarki. Co więcej, niewielkie ilości tego pierwiastka w takich produktach są gorzej przyswajalne. Właściwie każda obróbka jedzenia redukuje jego zawartość siarki. Przyczynia się do tego nawet zwykłe gotowanie, smażenie czy pieczenie.
Suplementacja siarki
Jeżeli stwierdzono u ciebie duże niedobory siarki, może być konieczna suplementacja. Wówczas używa się wspomnianego związku organicznego – MSM. Optymalna dzienna dawka siarki może się różnić w zależności od indywidualnych potrzeb. Waha się ona pomiędzy 1 a 15 g. Aby zapewnić sobie jej najlepszą przyswajalność, należy przyjmować ją 30 minut przed posiłkiem. Pamiętaj, aby uzgodnić najlepszą dla ciebie dawkę z lekarzem i nigdy jej nie przekraczać. Nadmiar siarki również może mieć niepożądane konsekwencje dla twojego zdrowia.
Siarka potrzebna jest nie tylko do produkcji zapałek, czy prochu strzelniczego. Niedobór siarki w organizmie odbija się na zdrowiu i urodzie. Układając swoją dietę, pamiętaj, aby zawrzeć w niej produkty, które zawierają ten pierwiastek. Obróbka termiczna nie sprzyja jego stężeniu i przyswajalności – dlatego zadbaj też o obecność świeżego, nieprzetworzonego jedzenia w twoim jadłospisie. Pierwsze objawy niedoboru siarki obejmują gorszy stan włosów i skóry. Jeśli zauważysz je u siebie, zbadaj swój poziom siarki i dowiedz się, czy nie musisz jej suplementować.
Zobacz też:
- Niedobór fosforu – rola tego pierwiastka w organizmie i konsekwencje jego braku. Czym uzupełniać fosfor?
- Niedobór potasu – objawy i skutki. Co trzeba jeść, by uzupełniać potas w organizmie?
- Niedobór boru – rzadki, ale niebezpieczny dla zdrowia. Sprawdź, czy ci grozi!
- Niedobór selenu – co może się stać, gdy nie dostarczasz sobie odpowiednich ilości tego pierwiastka?
- Niedobór jodu – jakie konsekwencje mogą spotkać osoby z brakiem jodu w organizmie?
- Niedobór chromu – czy jest niebezpieczny? Sprawdź, za co odpowiada ten pierwiastek!
- Czy niedobór sodu jest niebezpieczny? Dowiedz się, jak objawia się brak tego pierwiastka
- Dbasz o zęby i prawidłową dietę? Sprawdź, czy grozi ci niedobór fluoru